25 Feb
25Feb

Govore li mediji istinu? Na ovo pitanje odgovor je jednostavan. Govore, ali rijetko. Uglavnom, najveći mediji ili otvoreno lažu ili stavljaju sve u posve pogrešan kontekst. Najčešća tehnika kojom se služe kod mazanja očiju javnosti je bombardiranje trivijalnostima. Pronađu neku glupost i onda je naširoko razvlače danima i tjednima. Sama glupost nije toliko bitna koliko je to njezino beskrajno ponavljanje. Ona se opetuje sve dok dobro ne sjedne u naše ionako pretrpane glave.

Najbolji primjer nedavnoga nasilja nad našim umovima i dušama je ona trakavica o navodnome plagijatu Pave Barišića. Silna količina nacionalne energije potrošena je oko trakavice vezane uz znanstveni rad duljine samo 2262 riječi! Ili u prijevodu, to je nešto manje od 10 stranica teksta. Rečeni je rad ležao šest godina u ladici uredno sakupljajući prašinu. Dok se mudraci nisu sjetili provjeriti možebitno plagiranje. Ovo su napravili uz tako silan potrošak energije da je elektrana Krško morala raditi pojačanim kapacitetom samo da bi nadoknadila energetski deficit nastao javnom raspravom o tom navodnom plagijatu. Zamislite samo koliko dobrobiti mi kao država imamo ako se dokaže da je jedan znanstveni rad prepisan!? I sve se to događa u zemlji koja vrvi lopovima i hohštaplerima.

Sljedeća tehnika zaluđivanja naroda je takozvano sondiranje javnog mišljenja. Svugdje naokolo niču kojekakvi medijski barometri koji mjere pritisak u krvotoku napaćenih građana Hrvatske. Potom izlaze rezultati tih navodnih "anketa" izraženi u postocima. Iz tih postotaka dade se zaključiti kako smo mi presretni s ovakvom vlašću koju imamo. I kako bismo željeli da ona ostane tu gdje jeste za vijeke vjekova. Amen.

Iskustvo nas uči da su ankete listom naručene. Plaćene. Montirane. Ciljane. I to  samo s jednom namjerom - da bi zavaravale taj jadni puk. Vlast je ta koja naručuje marketinšku obradu svojega biračkog stada. Izraz "biračko stado" je upotrebljen namjerno i svjesno. Upravo nas tako i percipiraju gospoda iz vladajućih struktura. Za njih i nismo ništa drugo do stado ovaca koje ne vide dalje od svojega nosa.

Sve je u našem životu ionako postalo najobičniji marketing. Sve je na prodaju. Ako vam mogu u reklami podvaliti margarin kao zdravu hranu onda mogu doslovno sve. A današnji mediji sve prodaju baš poput margarina. I nije slučajno nedavno izjavila jedna američka novinarka: "Posao mainstream medija je da kontroliraju točno ono što ljudi misle". Eto, upravo o tome se i radi. O kontroli naših mišljenja i stavova. Postoji za ovo još pogodnih termina: propaganda, manipulacija, pranje mozga.

Naša je trenutačna vlast blago rečeno dezorijentirana, izgubljena u vremenu i prostoru. Jednako kao što je to bila i ona prije nje. Nema tu ni trunčice od obrane hrvatskoga nacionalnog interesa. Kad ih čovjek gleda sa strane čini se kao da je njihova trenutna deviza:

"U nedostatku nacionalnog interesa idemo se mi najprije pobrinuti za svoje osobne interese".

I tako naši uhljebi potiho poput vjeverica pune vlastite zalihe, a što će biti s državom to njih baš previše i ne brine. Oni podsvjesno znaju da ćemo mi kao narod sigurno opstati.

Prošli smo mi u svojoj povijesti i kroz teže zulume.


Comments
* The email will not be published on the website.
I BUILT MY SITE FOR FREE USING