10 Apr
10Apr

Ne, nije u pitanju promjena spola, ma kako to danas moderno zvučalo. Radi se o nečemu puno važnijem a zove se - politički salto mortale. Što je to natjeralo Trumpa da se počne ponašati točno onako kako se ponašala za vrijeme kampanje njegova ljuta protivnica Hillary Clinton?

Kad je zasjeo u fotelju u Bijeloj kući Trumpu je bilo jasno kako je okružen brojnim neprijateljima. Korporacijski mediji jasno su mu davali do znanja da je nepoželjan. Svaki je njegov potez bio dočekan na nož. Na svakom koraku tražio se način da se opstruira njegova politika. Trumpova predizborna obećanja postala su blago rečeno teško sprovediva. U Kongresu, u Republikanskoj stranci, u sudstvu, u medijima, svugdje je nailazio na otpor i sabotažu.

Samo 24 dana poslije izbora njegov glavni suradnik i osoba od najvećeg povjerenja Flynn natjeran je na uzmak i ostavku. 6. travnja iz sedla je izbačen i Steve Bannon još jedna osoba od povjerenja predsjednika Trumpa. Ogoljen i sam ostavljen je na milost i nemilost članovima takozvane "Deep State".

Ma koliko u stvarima unutrašnje politike izgledalo da Trump ima neku vlastitu viziju, vanjska politika pokazala je njegovo totalno neznanje. Od prvoga dana krenuo je u konfrontaciju s Kinom. Da bi potom počeo zaoštravati odnose sa Sjevernom Korejom i Iranom, dok na koncu nije dolio ulje na vatru i u samoj Siriji.

Koji bi mudar politički strateg ulazio u klinč s više protivnika istovremeno, od kojih su neki u rangu velesile? I zašto bi državnik od formata izazivao dodatne sukobe po svijetu, a kod kuće nema doslovno nikakvu potporu ni političkoga establišmenta ni medija?

Svaki bi vojni angažman u ovim okolnostima morao biti unaprijed osuđen na propast. Hillary Clinton je čitavo vrijeme otvoreno prijetila ratom. U toj je retorici ona radila točno ono čega se Obama užasavao - podizala je ulog u konfrontaciji s Rusijom. Jer otvoreno napasti Siriju znači potencijalni sukob s velikim sirijskim zaštitnikom, a to je Rusija. I sad Trump radi posve isto ono što je prije samo nekoliko mjeseci zamjerao Hillary Clinton. Otvoreno prijeti, a potom i napada Siriju vojnim arsenalom SAD.

Ovaj raketni napad na Siriju izgleda groteskno kada se ima u vidu da ga izvodi osoba koju su mediji mjesecima optuživali da je ruski špijun. Jer Rusija ga je navodno dovela na vlast hakiranjem izbora. On je potajno s Rusima pregovarao, a sad najednom postaje toj istoj Rusiji najveća vojna prijetnja.

Trumpa su kod kuće doslovno stjerali u kut. On je stisnut s više strana, a osobito iz pravca vojnih struktura i obavještajne zajednice. U članku Tko podržava Donalda Trumpa napisao sam kako je netko moćan stajao iza njega u vrijeme izbora. I kako Trump nikad ne bi dobio izbore da ga netko organiziran i jak nije podržavao. U tome je članku jasno rečeno da Trump nije ruski igrač i da je priča o ruskom upletanju u izbore izmišljena.

Došlo je vrijeme da predsjednik Trump vrati dug. Vojne strukture koje su mu pomogle kod izbora sad od njega traže nešto za uzvrat. To je u prvom redu potpuna militarizacija na svim frontovima. Osobito na Bliskom i Dalekom istoku.

Ali ako se otvoreno upletu u rat u Siriji Amerikanci riskiraju eskalaciju sukoba s Rusijom s eventualnim nuklearnim završetkom. Upravo ovoga se čitavo vrijeme bojao Obama. I zato nije bio spreman gurnuti čitav svijet na rub svjetskoga rata.

Trump je na unutrašnjem planu za Ameriku i dalje otvorena prijetnja, kako korporacijama tako i "otvorenom društvu". Zato ga onako zdušno i napadaju. Ali u vanjskoj politici on je Hillary 2.0.

Što nam nosi bliska budućnost teško je reći. Da je ona neizvjesna posve je jasno svakome tko pomnije prati globalna politička zbivanja. Dosta toga ovisi o potezima Rusije koja je posljednjih dana izložena nizu napada koji su očito dobro koordinirani. Pri tome ne mislim samo na napad kemijskim oružjem u Siriji, teroristički napad u Sankt Petersburgu nego i na protuvladine demonstracije na više mjesta u Rusiji.

Hoće li Rusija, kao što je to radila i do sada, reagirati odlučno i podići ulog? Jedna od mogućnosti je slanje ruskih kopnenih snaga u Siriju i to prije nego što to isto naprave Amerikanci. Ili će ići na smanjivanje tenzija očekujući kako je sve ovo što radi Donald Trump samo proziran pokerski blef?

Vrijeme će vrlo brzo pokazati kuda će stvari ići. Na nama je da se nadamo kako nas djelovanje najvećih svjetskih moćnika neće sve zajedno odvući u provaliju iz koje nema povratka.


Comments
* The email will not be published on the website.
I BUILT MY SITE FOR FREE USING